Retorikai-Storytelling tanácsadó és tréner

Mesélők kora (1) – Kazda Tünde

2020. március 21.

A járvány idején olyan barátaimat, tanítványaimat és ügyfeleimet hívom történetmesélésre, akik nekem sokat jelentenek, és akikről azt gondolom, hogy erőt, reményt és inspirációt nyújthatnak nektek is.

Az első mesélő Kazda Tünde, akinek élete akkor változott meg, amikor kiderült, hogy krónikus myeloid leukémiája van. Ez egy olyan ritka betegség, amely 2000 emberből legfeljebb egyet érint:

“20 évvel ezelőtt karanténba vonultam, én döntöttem arról, hogy belevágok. Igaz, nem volt sok választási lehetőségem, mert fel akartam nevelni a fiamat. Pontosan a 4. születésnapján mentem be a sterilbe. Úgy terveztük, egy hónap múlva otthon leszek, hisz a saját őssejtjeimmel történik az átültetés – ebből baj nem lehet. 84 nap lett belőle.

Biztonsági zsilippel ellátott, ingerszegény környezetben vártam a csodát. Panaszra semmi okom nem volt, a legnagyobb szobát kaptam, kb. 8nm2, fürdő és háló egyben. A nap fénypontja az esti mosakodás volt. Lavórból. Steril vízzel úgy, hogy minden ujjamat és testrészemet külön ronggyal kellett megmosnom. A fogmosás tilos volt, még jó, hogy nem volt tükröm. Nem is illett volna a berendezéshez. A WC azonban stílusos volt: megtanultam mérőedénybe, zacskóba engedni azt, ami bent nem maradhat. Az összes luxusom a TV és a telefon volt, így tudtam kapcsolatban maradni a számomra fontos emberekkel és betegtársakkal. Egymásban tartottuk a lelket. Többen közülük a mai napig az életem részei, sokan sajnos már nincsenek itt. A nővérek naponta fertőtlenítették a teljes szobát, legalább addig is volt társaságom.

Aztán elérkezett a nagy pillanat, hazamehettem. Félelemmel teli mámor. A védett burkot magam után hagytam, hónapokig mindennap fertőtleníteni kellett minden egyes tárgyat, vagy érinthetőt a szobámban, naponta ágyat húzni és mindent vasalni. A fertőtlenítő szaga beivódott a hétköznapokba. Mindent megcsináltam, betartottam, mert tudtam, hogy az életem a tét. Szörnyű volt, hogy nem húzhattam magamhoz a fiamat, de legalább a közelemben érezhettem. Szinte újra kellett tanulnom élni, mert féltem. De ezzel szerintem mindenki így van, akivel hasonló történik. Lassan erősödtem, alázattal viseltem a helyzetet, mert tudtam, nem tart örökké. Lassan tervezni kezdtem, sajátos időszámításban gondolkodtam. Mit szeretnék a fiam életében megélni? Ovis ballagás, majd iskolai ballagás, aztán érettségi.

Az elmúlt napokat újra átjárta a fertőtlenítő szaga, amely felelevenítette az emlékeket. Az orvosokat és a nővéreket, akik kitörölhetetlen nyomot hagytak a szívemben. A számtalan kudarcot, de leginkább azt, hogy nem sikerült az átültetés, és egy rosszabb formában jött vissza a betegség. Az érzést, hogy minden, amin átmentem, hiába volt. A bizonyosságot, hogy mindezek ellenére élni akarok.

És aztán a sikereket.

Van egy mondás: aki időt nyer, az életet nyer. Egy klinikai vizsgálatnak és az orvosaimnak köszönhetem azt, hogy ma itt lehetek. Másfél éve gyógyszerek nélkül, tünetmentesen. Azt, hogy örülhettem a fiam diplomaosztójának, és hogy a betegséggel nemcsak barátokat kaptam, de egy lehetőséget is: az ÉLETRE.”

Legújabb történetek

A járvány idején olyan barátaimat, tanítványaimat és ügyfeleimet hívom történetmesélésre,…