Retorikai-Storytelling tanácsadó és tréner

LEGFONTOSABB MÉDIAMEGJELENÉSEIM

 

Ügyfeleim és tanítványaim kérdéseiből, ellenvetéseiből, időnkénti egymásnak feszüléseinkből én magam is rengeteget tanultam, tanulok. Médiaszerepléseim során többnyire ezeket a tapasztalatokat osztom meg. A modern retorika és történetmesélés árnyékos oldaláról éppúgy beszélek, mint a napfényesről.

Mi különbözteti meg a sztorizgatást a profi történettől?

„Mindenkinek van egy jó története. Addig a pillanatig, amíg el nem kell mesélni egyet – mondja az ausztrál retorikai tanácsadó, Shawn Callahan. Én ugyanezt tapasztalom.”

Mitől lesz a kevesebb több: hogyan lehet hat szóban sokat mondani?

„Retorikai-storytelling tréningjeimen a résztvevők évek óta alkotnak hatszavas történeteket. Azt tapasztalom, elsősorban azért szeretik a feladatot, mert visszavezeti őket a nyelvvel, szavakkal való foglalatosság öröméhez, teremtő erejéhez.”

Nem kell megjárnod a mennyeket és poklokat ahhoz, hogy legyen egy jó történeted!

„Amikor történetmesélést tanítok, az tulajdonképpen a shakespeare-i történetmesélés. Kell egy jó időpont, egy helyszín, egy erős karakter, konfliktus, feloldás.”

A jó beszéd sok pénz

„Mi a különbség két profi előadó között, ha a profitot a szavak erejében mérjük? A retorika sokat változott az utóbbi időkben, újra eszköze lett a storytelling.”

 3 dolog, amit Ryan Gosling beszédéből megtanulhatsz

„Nehéz két percben érzelemgazdag beszédet mondani úgy, hogy az ne csapjon át érzelgősségbe. Ryan Goslingnak ragyogóan sikerült.”

A profi történetmesélők 3 titka (így add el magad!)

„A történet varázslatos erejű eszköz, de nincs talán még egy olyan retorikai-meggyőzéstechnikai eszköz, aminek használatát annyiféle félelem és bizonytalanság övezné, mint a történetét.”

3 tanács, ha van egy jó történeted, de nem tudod magával ragadóan elmesélni

„Gyakran találkozom olyan vezetőkkel, akiknek vannak történeteik, látják is azok helyét és szerepét az előadásban, prezentációban – ennek ellenére nem mesélnek történetet. Hogy miért nem?”

3 tanács, ha van egy jó történeted, de nem tudod, hogyan tedd emlékezetessé

„Évekkel ezelőtt felhívott telefonon egy gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó cég vezetője, és megkérdezte, hogy elmennék-e tréninget tartani a csapatának.”

Bele sem gondolunk, mekkora lehetőség tíz perc közönség előtt

„Itthon inkább úgy látom, ha valaki próbálkozik, kíméletlen kritikával tántorítjuk el: te nem vagy alkalmas.”

Beszédes győzelmek – a hatásos retorika 13 titka

„A jó előadás a legerősebb hangulati-érzelmi pillanatban engedi útjára a hallgatóságot. Erre azért van szükség, hogy az előadás kitörölhetetlenül beleégjen a memóriájukba.”

A láthatatlan műfaj

„A képességek és technikák iránti fogékonyság szempontjából semmilyen különbség nincs nők és férfiak között. Amiben különbséget tapasztalok, az a bátorság.”

„Anya, meséld el, hogy barátkoztad össze apát” – a gyerekek a beszéd nagymesterei, tanuljunk tőlük!

„A gyerek merészen játszik a nyelvvel, és ha ezt a felnőtt is megtenné, érdekfeszítőbb lenne a mondanivalója.”

Így lehetünk figyelemfelkeltők a magával ragadó előadás titkai

„A 20. század elején élt egy bátortalan fiatal nő, aki rettegett a nyilvános beszédtől. Ám szívügyének tekintette az elesettek segítését, és hamarosan szószólójukká vált.”

A spontaneitás azért olyan nehéz, mert sokat kell rá készülni

„Ha túl könnyen jön egy gondolat vagy szó, akkor elkezdek gyanakodni: hogy rutinból, sablonokból és sémákból dolgozom.”